Er zijn heel wat fotografen, maar wat onderscheidt nu de ene van de ander? Is het een werkwijze, style, het creatieve beeld in je hoofd, het gebruik van een bepaalde nabewerkstijl? Nou.. allemaal dus. De ene fotograaf is de ander niet. Laat 5 fotografen hetzelfde onderwerp fotograferen en je zult op het einde 5 verschillende resultaten ontvangen! In deze blog ga ik wat dieper in op het laatste onderwerp, de nabewerking. De nabewerking is voor mijn gevoel het by Aman sausje!

Want nadat ik heb geshoot is het niet klaar. Wel voor degene die voor de camera hebben gestaan, maar eigenlijk begint het daarna voor mij pas. Als je bedenkt dat ik gemiddeld 10 minuten tot soms wel 3 kwartier tot een uur aan een foto kan zitten voordat ik deze perfect genoeg vind, begrijp je dat er in de nabewerking meer tijd zit dan in het shooten. Het kostte mij echt wat tijd en valpartijen om een eigen stijl te ontwikkelen waar ik voor stond. En zelfs nadat ik precies wist wat ik wilde is elke foto anders en moet ik keer op keer opnieuw en met een frisse blik de foto finetunen. Tel daarbij op dat je die concentratie geen uren achter elkaar kunt volhouden en wellicht begrijp je waarom ik na de shoot echt die 2 of 3 weken nodig hebt om de foto’s af te kunnen leveren.

De foto behoort in camera al goed te zijn, de compositie en het toepassen van lichttechnieken zijn enorm belangrijk aspecten voor mijn eigen stijl. Maar een onbewerkte foto is voor mij zeker niet af en doet geen recht aan die by-Aman Style. Het mist bijvoorbeeld kleur, contrast of levendigheid. Ik durf te stellen dat minstens de helft van mijn foto wordt bepaald door de bewerking. Snap je meteen ook waarom onbewerkte bestanden niet worden afgegeven, het is simpelweg niet mijn eindproduct wat ik wil aanleveren. Tenslotte haal je bij de bakker ook gewoon je brood en niet het meel 😉

Ik denk dat ik mijn foto’s echt van een andere fotograaf kan onderscheiden puur door de nabewerking en fotografeerstijl. Hoewel het niet makkelijk is een style te omschrijven, denk ik dat mijn foto’s zich kenmerken door het kleurgebruik, het creatieve gebruik van licht en het contrast waarbij ik het onderwerp er zoveel mogelijk uit laat springen.

Hierbij gun ik je een kijkje in mijn keuken met het verschil tussen een onbewerkte RAW foto en een nabewerkte foto. Een uitzondering, want ik geef mijn ‘ruwe’ foto’s eigenlijk niet vrij, puur omdat het alleen het alleen het ‘meel’ betreft en niet het brood♡

     

Menu