TERUG NAAR ALLE BLOGS

Veiligheid bij newbornfotografie

Veiligheid bij newborns, het staat (uiteraard) bij mij op nummer 1. Ik krijg het vertrouwen van jullie ouders om deze shoot in zo’n prachtige tijd te mogen doen en neem jullie graag mee in mijn werkwijze met betrekking tot wat ik het liefste doe, een geposeerde newbornshoot. Zodat jij weet waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een fotograaf.

Veiligheid in:
Poseren
Wat ik altijd fijn vind om te weten of er complicaties zijn geweest met een bevalling. Een kindje wat klem heeft gezeten met zijn arm, moet je nu eenmaal anders behandelen dan een kindje die probleemloos ter wereld is gekomen. Maar ook dan is de baby mijn handleiding en bepaalt de newborn hoe de shoot gaat. Baby is leading en een goede fotograaf vraagt naar bijzonderheden die belangrijk kunnen zijn.

Verder is een foto niet altijd wat het lijkt, zie onderstaand. Om deze poses veilig uit te voeren, is een compositie foto en photoshop nodig.

Onderstaande foto, ook hier is het niet wat het lijkt. De foto waar de baby veilig op mijn beanbag ligt, wordt later met een digitale achtergrond samengevoegd tot 1 bestand, de eindfoto.

Hygiëne & materiaal:
Ik werk met spullen die speciaal voor babyfotografie zijn ontworpen. Spullen zoals emmers en mandjes worden verzwaard, alles wordt ondersteund en er is iemand altijd binnen armafstand lengte. Soms vraag ik ouders mij te assisteren of erbij te zitten. Alle doeken en wraps worden na gebruik gewassen, ook als er niet in geplast is 😉

Kennis: ervaren vs onervaren: 
Iedereen moet ergens beginnen, dat besef ik me terdege, ik heb het tenslotte ooit ook moeten leren. Wat ik echter ook voorbij zie komen, is dat er zonder enige vorm van educatie baby’s gevraagd worden voor het oefenen van een geposeerde newbornshoot. Boek je bij een beginnend fotograaf (en dat kan echt wel de moeite zijn, want leren moet iedereen het!), vraag naar de cursussen die zijn gevolgd. Inmiddels heb ik meer dan 100 baby’s die mijn handen gehad, maar nog steeds volg ik cursussen het gehele jaar door. Niet alleen in de tak van fotografie, maar ook speciaal gericht op baby’s. Zo blijf ik bij en dat geeft een goed gevoel. Ik volg minimaal 2 (maar vaak meer) cursussen per jaar real life en minimaal 2 per jaar online. Je bent tenslotte nooit uitgeleerd.

Tijd:
Leeftijd
De shoot vind plaats in de eerste 3 weken, maar ik shoot niet in de eerste week. Die week hebben jij en je newborn nodig om bij te komen en kan de baby weer op zijn geboortegewicht te komen. Een uitzondering is hierop een foto voor het geboortekaartje. In 1 enkele pose om de baby niet te belasten.

Shoot:
De shoot duurt even, ongeveer 3 uur ben je in mijn studio. Die tijd heb ik, maar ook jullie newborn nodig om te settelen, te eten en te drinken, ik neem hiervoor alle tijd. Wil de baby nog even knuffelen, dan kan dat. Ook de tijdstip op de dag is belangrijk, het liefst in de ochtend zodat de baby niet al prikkels van de dag heeft gehad.

Zoek jij een fotograaf voor een geposeerde newbornshoot?
Let dan op bovenstaande punten, zo kun je jezelf goed voorbereiden. Stel ook zelf vragen aan je fotograaf, mocht iets niet duidelijk zijn. Bekijk portfolio, zodat je je verzekerd dat dit overeenkomt met jouw wensen, tenslotte valt er over smaak niet te twisten.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, het zo belangrijk dat je een fotograaf uitkiest die weet wat hij/zij doet! Die kennis heeft van de baby, die ervaren is, zijn/haar kennis bijhoudt door cursussen, die veilig werkt. Dát is het enige wat zou moeten tellen in je keuze, goedkoop is duurkoop en buiten het feit dat je vaak niet de foto’s krijgt die je zou willen, veiligheid hoort voorop te staan.  De shoot vind plaats in de eerste 2 of 3 weken van baby’s leven en jullie newborn is nog zo kwetsbaar.

Ik heb deze blog niet geschreven omdat ik perse wil dat je bij mij boekt. Boek bij wie je wilt, maar boek bewust. Je geeft tenslotte je dierbaarste bezit ‘uit handen’, dat moet ook voor jullie als ouders goed voelen!

Liefs Aman x

Newbornfotograaf geldermalsen

Nieuwsgierig naar meer?

Waarom het vastleggen van je zwangerschap zo belangrijk is

Je zwangerschap is één van de mooiste en meest unieke ervaringen die je kunt hebben. En hoewel het een…