Fotografie is een leerproces, het kost tijd om te groeien. Neem die tijd ook, je kunt tenslotte niet alles tegelijk leren. Die tijd is niet alleen belangrijk bij het leer- en groeiproces, maar ook bij het nemen van de foto.

Dat is meteen mijn eerste tip, neem de tijd. Toen ik net begon, klikte ik én te veel, te snel en keek ik wel wat ik op de foto zette, maar boog het niet om naar wat ik voor ogen had. Met als gevolg dat ik eigenlijk altijd teleurgesteld was. Dus neem je tijd! Kijk om je heen, kijk hoe het licht valt, misschien komt het plekje achter jouw rug wel veel mooier uit dan waar je naar sta te kijken. Door de tijd te nemen dit uit te vinden, ontdek je vaak beter plekken, mooiere hoeken en geschikte details.

Leer je camera kennen. Dat begint met het lezen van de handleiding. Zo weet je waar de functies op je camera zitten en waar ze voor dienen. Het scheelt uiteindelijk enorm veel tijd als je het instellen zonder al te veel gezoek kan doen. Door hier direct na aankoop van je camera aandacht aan te besteden, ben je niet meer tijd kwijt dan nodig.

Kijk door je zoeker. Je blikveld wordt smaller, maar daardoor zie je ook beter de compositie. Wanneer je alleen met je ogen kijkt, zie je misschien die lelijke prullenbak of lantaarnpaal en is de berg bakstenen in je beeld een doorn in je oog. Maar wanneer je door je zoeker kijkt, zie je die obstakels niet meer of kun je daar net buiten blijven. En wat buiten beeld valt, ziet niemand en verstoort het beeld niet. Zo is mijn favoriete plek bij zonsondergang bij een bouwval, want de zon gaat er prachtig onder. Die huizen die er gebouwd worden, vallen buiten beeld. De eerste foto vs de tweede foto is een heel verschil, toch zijn ze op dezelfde plaats genomen! Door een kwartslag te draaien heb je opeens een heel ander beeld!

   

Oefen. Oefen bij voorkeur elke dag op verschillende tijdstippen. Zo weet je wat licht doet en wat voor invloed dat heeft op je foto’s. Probeer ook eens in het eerste of laatste uurtje van de dag te fotograferen, het zogenoemde gouden uurtje. De warme gloed van de zon is dan het sterkst en geeft een warme sfeer aan je foto’s.

Enthousiast geworden en wil je graag zelf je camera instellen om nog meer kwaliteit aan je foto’s te geven? Volg dan een basiscursus. Dan weet je wat je camera doet en kun je deze handmatig op de meest ideale setting instellen, want alleen jij weet wat je voor ogen hebt, niet de camera. Ben je nog op zoek naar een cursus basisfotografie, dan kun je je aanmelden bij de basiscursus van By Aman. De groep die start in maart zit vol, maar later dit jaar zal er nog een groep starten. Meer info of aanmelden kan hier.

Heb je wat aan mijn tips gehad? ik hoor het graag! Liefs Aman

Menu